Blogs
Beyond the Transaction: Every Transaction Has a Story

Zonder betaalpas pinnen is de standaard in 2020

Er zijn maar weinig landen waar betalen met een betaalpas zo ingeburgerd is als hier. We hebben daardoor zelfs het werkwoord ‘pinnen’ aan ons dagelijks taalgebruik toegevoegd. Nederland loopt al jaren voorop als het gaat om nieuwe ontwikkelingen in het betalingsverkeer. Op 23 maart maakte de Betaalvereniging Nederland bekend dat de miljardste contactloze betaling in Nederland plaats had gevonden bij een bloemenkraam in Buitenveldert. Afgelopen jaar pinden we in Nederland 3,5 miljard keer, ruim een kwart daarvan was contactloos. In 2015 was dat nog maar drie procent. En de groei is er nog niet uit. Dit komt omdat de Nederlandse infrastructuur geschikt is voor alle betaalmethodes die met NFC (Near Field Communications) werken. De NFC technologie, die een contactloze betaling mogelijk maakt, is de start van een leven zonder betaalpas. Thuis en onderweg gaan we betalen via verschillende objecten die aan het internet zijn verbonden.

De harde groei in pinnen en daarmee contactloos betalen is verklaarbaar. Het komt door het innovatieve karakter van onze markt, de samenwerking tussen banken en retailers en een vraag vanuit consumenten om snel, makkelijk en veilig te kunnen betalen. Nederland staat al op de tweede plaats in Europa qua het aantal contactloze transacties per jaar. Landen als Polen en Tsjechië hebben van hun ouderwets cashsysteem hun voordeel gemaakt door meteen op contactloze betalingen over te stappen. Maar de verwachting is nu dat Nederland binnenkort Polen, waar nu in aantallen nog de meeste contactloze transacties in Europa plaats vinden, inhaalt omdat onze adoptieratio en jaarlijkse groei zo hoog is.

Het elektronisch en digitaal betalen staat voor een reuzensprong voorwaarts in de komende jaren. En of het nu gaat om bezorgers, winkeliers, festivalorganisatoren of collectanten voor charitatieve instellingen, een handig betaalsysteem is zowel voor de marktpartijen als voor de consument veilig, prettig en snel. Steeds meer horecagelegenheden en -events maken gebruik van een geïntegreerd systeem om te kopen en te betalen. Wine Festival Amsterdam dat eind maart plaatsvond, is een voorbeeld van een cashless festival. Rijen om munten in te slaan worden overbodig. Je hoeft alleen nog maar te pinnen of te tappen aan de bar. Omdat ze een breed assortiment aan wijnen in diverse prijsklassen hebben, is het traditionele muntensysteem erg onhandig. Daarbij draagt de snelheid van contactloos betalen bij aan de ervaring van de consument en de omzet van de organisator.

Ook in andere branches zie je nieuwe betaalontwikkelingen zoals bijvoorbeeld bij de parkeergarages van Q-Park. Bij het uitrijden houd je de bankpas mét NFC bij de automaat en reken je direct af. Dat scheelt een extra zoektocht naar een ouderwetse betaalautomaat, rijen en gedoe met papiergeld dat te gekreukt is om in één keer geaccepteerd te worden. NFC biedt duidelijk gemak voor alle stakeholders in de markt. We gaan ons mobieltje nog meer gebruiken om mee te betalen, maar daar blijft het niet bij. NFC kan inmiddels veilig geïmplementeerd worden in vrijwel alle objecten door gebruik te maken van tokenisatie. Kijk dus niet gek op als je binnenkort een hardloper met zijn fitnessbandje ziet afrekenen of iemand in een winkel met een ring ziet betalen.

Zelfs de van oorsprong conservatieve automotive markt speelt nu in op deze ontwikkeling. Eigenaars van auto’s mét NFC aan boord hoeven de auto niet meer uit om af te rekenen bij een tankstation. De verwachting is dat deze technologie over een jaar of vijf standaard in elke nieuwe auto zit. De bankpas gaat dus na decennia van hegemonie een meer onderschikte rol krijgen. Vanuit nostalgisch oogpunt is dat jammer, maar voor de consument betekent het straks simpelweg de luxe om te kiezen voor het handigste object om mee te betalen. De mijlpaal van 1 miljard contactloze betalingen met betaalpas is in 2017 heel bijzonder, maar met de huidige ontwikkelingen wordt dit record met mobiel betalen en het Internet der dingen in 2010 vast verbroken.