Blogs
Beyond the Transaction: Every Transaction Has a Story

Reseindustrins digitala utmaningar

Sommaren är för många synonymt med att resa. Sommarsemestern är en särskilt populär tid för svenskar att uppleva nya länder, städer och kulturer. Och från en ekonomisk synvinkel är sommarmånaderna en möjlighet för handlare att locka turister från hela världen som vill shoppa enkelt och säkert.

Turism har blivit en nyckelindustri för många länder. Enligt Världsturismorganisationen UNWTO slog turistnäring rekord förra året med 1,2 miljarder internationella turister. Det är en ökning med 4,4 procent – eller 50 miljoner personer – jämfört med året innan. Det innebär också att var elfte jobb i världen är relaterat till turism.

9_june_travel companion Spain_newsbriefFör Europa är turistnäringen viktigt på grund av dess positiva ekonomiska effekter och dess betydelse för arbetsmarknaden. Men konkurrensen om turisterna är hård, och om vi inte kan konkurrera med pris får vi konkurrera med vår expertis inom service och infrastruktur. Under 2014 genomförde vi européer 1,2 miljarder resor, både privat och affärsresor. EU var också en populär turistdestination. Fem av EUs 28 länder tillhör de tio mest besökta länderna i världen.

Turismen står sig stark även i svåra tider. Turistnäringen var en av få branscher som växte under den senaste ekonomiska krisen. Och många städer arbetar hårt för att profilera sig som resedestination. Spanien som är Europas populäraste resedestination, omsätter 49 miljarder euro på turism. Därefter följer Frankrike där omsättningen uppgår till 43 miljarder samt Storbritannien, Italien och Tyskland som alla omsatte cirka 33-35 miljarder euro.

Stark ökning av internetbokningar och mobila betalningar
Under 2015 stod reseinköpen för nästan hälften av de pengar som svenskarna spenderade online. Men det är inte bara internetbokningar som växer, även mobila betalningar ökar. Beräkningar visar att den globala mobildatatrafiken kommer att 11-dubblas mellan 2013 till 2018. Och den globala mobila betalningsvolymen förväntas öka från 163 miljarder år 2012 till 721 miljarder 2017, samtidigt som det totala värdet av alla kontaktlösa transaktioner beräknas uppgå till 64 miljarder. Utvecklingen av kontaktlösa betalningstekniker börjar ta fart i Sverige och globalt kommer en majoritet av alla smarta mobiltelefoner (75 procent) fram till 2019 vara utrustade med NFC-teknik.

Vi har arbetat med innovation och infrastruktur kopplat till olika betalningsplattformar, under lång tid. Ett väldigt viktigt steg togs med införandet av EMV eller chipbetalning, en global säkerhetsstandard som skyddar konsumenterna från kortbedrägerier. 80 länder har hittills tagit EMV-tekniken i bruk.

Och utvecklingen fortsätter. Vi tror att vi inom de närmaste fem åren kommer se en större utveckling inom betalningsindustrin än vad vi har sett inom de senaste fem decennierna. En viktig del är digitalisering av kort där Mastercard har utvecklat den digitala betalningsplattformen Masterpass som innebär att konsumenter kan handla enklare och säkrare på internet från alla uppkopplade enheter. Idag är det möjligt att använda Masterpass när man ska köpa biljetter till Flygbussarna och Arlanda Express till exempel. En annan innovation är biometrisk autentisering, som till exempel fingeravtrycksläsare eller ansiktsigenkännig. Biometrisk autentisering kan innebära slutet på lösenord och pinkoder.

Slutligen, turismnäringen är en upplevelseindustri och ny teknik behöver bidra till att skapa en så bra upplevelse som möjligt för konsumenten. I en global och digital värld bör tekniken fungera som en osynlig tråd som håller samman alla delar. Digitala betalningslösningar sammankopplar konsumenter, återförsäljare, banker och städer och ser till att resenärer kan handla snabbt, smidigt och säkert.