Mastercard SpendingPulse: Grote verschillen in retailuitgaven per provincie

21 november 2022
  • E-commerce uitgaven in Zeeland met ruim 30% gegroeid terwijl de Groningers -7,8% minder online shopten*.
  • Uitgaven in fysieke winkels stegen jaar-op-jaar in Noord-Holland met 8,4%, terwijl Nederlanders in Limburg -3,5% minder uitgaven.
  • In alle sectoren wordt meer uitgegeven, maar met opvallende verschillen per provincie op het gebied van brandstof, elektronica, sieraden en kleding.

21 november 2022, Amsterdam – Consumentenbestedingen in de retail verschillen enorm tussen provincies. Zo gaven Zeeuwen ruim 30% meer uit aan e-commerce in augustus en september ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, terwijl Groningers juist -7,8% minder online uitgaven. Dit blijkt uit  Mastercard SpendingPulseTM, dat inzicht biedt in in-store en online retailuitgaven voor alle betaalmethoden in augustus en september in 2021 en 2022 in Nederland.

E-commerce groei verdeeld in Nederland
Waar de totale uitgaven in fysieke winkels in Nederland deze nazomer met slechts 2,8% stegen ten opzichte van vorig jaar, spendeerden consumenten bij online winkels maar liefst 6,4% meer. De verschillen tussen provincies zijn hierbij opvallend. Zeeland boekte ruimschoots de grootste online groei van 30,2% ten opzichte van vorig jaar, met Noord-Holland (17,3%) en Friesland (11,1%) op de respectievelijke tweede en derde plek. Dit staat tegenover een krimp van -7,8% in Groningen. Online uitgaven daalden ook in Utrecht (-1,4%), Overijssel (-2,9%) en Drenthe (-3,0%). Minder grote verschillen zien we in uitgaven in fysieke winkels, waar Noord-Holland hoog scoort met een groei van 8,4% terwijl Limburg onderaan de lijst staat met een daling van -3,5%.

Boodschappen in Friesland en uit eten in de Randstad
De grootste jaar-op-jaar toename van uitgaven aan boodschappen is te zien in Friesland met 9,1%, daar waar de groei in de meeste andere Nederlandse provincies rond de 3% ligt. Ook in de horeca zijn er per provincie verschillen. Zo lijken Nederlanders meer uit eten te gaan in de Randstad (Utrecht 8,6%, Noord-Holland 8,5%), maar minder in bijvoorbeeld Drenthe (-6%), Friesland (-3,8%) of Zeeland (-3,1%). Dat terwijl laatstgenoemden ook populaire vakantiebestemmingen zijn in augustus en september.

Nog even tanken in Limburg en sieraden kopen in Zeeland
Opvallend is dat in Limburg deze nazomer aanzienlijk meer werd uitgegeven (24,5%) aan brandstof (benzine, diesel) dan in elke andere provincie ten opzichte van 2021. Dit zou erop kunnen wijzen dat consumenten massaal nog even een stop maken voor de grens om de auto vol te tanken. Gemiddeld werd er in heel Nederland jaar-op-jaar 12,9% meer uitgegeven aan brandstof.

Met 11,2% groeide ook de sieradenbranche in augustus en september hard, met een uitschieter van maar liefst 58,5% in Zeeland, tegenover een daling van -8,6% in Groningen. Voor andere luxeproducten zoals elektronica was de groei het hoogst in Noord-Holland (23,6%) en Drenthe (10,2%), terwijl in Groningen -6,8% minder apparaten werden gekocht.

In Noord-Holland meeste kledingaankopen
Daar waar Nederlanders gemiddeld gezien in augustus en september dit jaar 3,5% meer hebben uitgegeven aan kleding dan in dezelfde periode vorig jaar, spant Noord-Holland de kroon met een stijging van 21,2%. Ook in Groningen is de groei hoog met 9,6%. In Friesland werd -6% minder besteed aan kleding en ook in Zeeland ligt dit -6% lager dan vorig jaar.

Over Mastercard

Mastercard is een wereldwijd betaaltechnologiebedrijf. Het is onze missie om een inclusieve digitale economie te creëren waar iedereen, waar dan ook, profijt van heeft. Dit doet Mastercard door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Door middel van veilige data en netwerken, samenwerkingen en passie, helpen onze innovaties en oplossingen individuen, financiële instellingen, overheden en bedrijven bij het realiseren van hun doelen. Ons Decency Quotient vormt het vertrekpunt voor onze cultuur en alles wat we doen binnen en buiten ons bedrijf. Met activiteiten in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld met onbetaalbare mogelijkheden voor iedereen.  

https://www.mastercard.nl/nl-nl.html