Toeristen in Nederland geven meer uit aan ervaringen

13 juli 2023 | Door Judith Stolwijk

Amsterdam | 13 juli, 2023 – Reizigers die Nederland bezoeken zijn meer gaan uitgeven aan ervaringen, zoals diners, museumbezoeken, nachtclubs en andere vormen van entertainment. In maart 2023 lagen de uitgaven aan deze ervaringen 65% hoger ten opzichte van maart 2019.1 Tegelijkertijd daalden de uitgaven van deze reizigers aan spullen1, zoals sieraden en elektronica, met 6% in maart 2023 ten opzichte van vier jaar eerder. Dat en meer blijkt uit het Travel Industry Trends 2023-rapport dat inzicht biedt in wereldwijde reistrends, vandaag gepubliceerd door het Mastercard Economics Institute.  

Andere inzichten uit het rapport:

  • Vrijetijdsreizen in Nederland zijn nog onder het niveau van voor de pandemie, maar trekken aan. Nederlanders gaven in 2023 bijna 14% minder uit aan vluchten dan in maart 2019. Wel zijn de boekingen in het eerste kwartaal van 2023 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 met 17% gestegen.2 Ook blijkt uit het rapport dat hoewel de boekingen van vluchten nog niet op het niveau van 2019 zijn, de boekingen van zakelijke vluchten hoger lagen dan de boekingen van vrijetijdsvluchten. Dit kan gedreven zijn door regio’s die terugkeer naar kantoor sterk aanmoedigen.3
  • Verenigde Staten top drie reisbestemming voor Europese toeristen. Het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn de favoriete reisbestemming voor Europese toeristen, met de respectievelijke eerste en tweede plek. De Verenigde Staten staan dit jaar op de derde plek, ten opzichte van de vijfde plek in 2022. Dat geeft aan dat reizigers zich weer verder van huis willen wagen. Nederland staat op de negende plaats in de top tien bestemmingen van Europese reizigers.4

U kunt het volledige Travel Industry Trends 2023-rapport hier bekijken. Andere rapporten en inzichten van het Mastercard Economics Institute zijn hier te vinden.   

1 "Ervaringen" omvat toeristische uitgaven in restaurants, pretparken, casino's, nachtclubs, bars en andere evenementen, terwijl "Dingen" toeristische uitgaven omvat bij supermarktketens, kleding, cosmetica, sportartikelen, sieraden, schoeisel, boekhandels, elektronica, speelgoed en warenhuizen. Exclusief transport- en verblijfskosten. Vertegenwoordigt een analyse van geaggregeerde en geanonimiseerde geschakelde volumes (nominale Amerikaanse dollars niet gecorrigeerd voor FX) voor vakantiegangers op de bestemming.

2 Komt overeen met het aantal vluchtboekingen van vakantiegangers tijdens de referentieperiode ten opzichte van dezelfde tijd in 2019. Gebaseerd op geaggregeerde en geanonimiseerde Mastercard-vluchtboekingsgegevens verstrekt door externe partners, afkomstig van Mastercard Economics Institute.

3 Komt overeen met het aantal commerciële vluchtboekingen tijdens de referentieperiode ten opzichte van dezelfde tijd in 2019. Gebaseerd op geaggregeerde en geanonimiseerde Mastercard-vluchtboekingsgegevens die zijn verstrekt door externe partners die afkomstig zijn van Mastercard Economics Institute.

4 Zie onderstaande afbeelding.

Disclaimer: Deze presentatie en inhoud zijn uitsluitend bedoeld als een onderzoeksinstrument voor informatieve doeleinden en niet als beleggingsadvies of aanbevelingen voor een bepaalde actie of belegging en mogen niet, geheel of gedeeltelijk, worden gebruikt als basis voor besluitvormings- of beleggingsdoeleinden. Deze presentatie en inhoud zijn niet gegarandeerd met betrekking tot nauwkeurigheid en worden op een "zoals het is" -basis verstrekt aan geautoriseerde gebruikers, die deze informatie op eigen risico bekijken en gebruiken. Deze presentatie en inhoud, met inbegrip van geschatte economische prognoses, simulaties of scenario's van het Mastercard Economics Institute, weerspiegelen op geen enkele wijze de verwachtingen voor (of werkelijke) operationele of financiële prestaties van Mastercard.

Over Mastercard Economics Institute

Het Mastercard Economics Institute, opgericht in 2020, is gebaseerd op unieke, hoogfrequente en bruikbare economische metingen om leiders in het bedrijfsleven en de overheid de inzichten te geven die nodig zijn om doordachte beslissingen te nemen met betere resultaten.

Judith Stolwijk, Manager External Communications, Mastercard NL

Mediacontacten

Judith Stolwijk, Mastercard NL

Over Mastercard

Mastercard is een wereldwijd betaaltechnologiebedrijf. Het is onze missie om een inclusieve digitale economie te creëren waar iedereen, waar dan ook, profijt van heeft. Dit doet Mastercard door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Door middel van veilige data en netwerken, samenwerkingen en passie, helpen onze innovaties en oplossingen individuen, financiële instellingen, overheden en bedrijven bij het realiseren van hun doelen. Ons Decency Quotient vormt het vertrekpunt voor onze cultuur en alles wat we doen binnen en buiten ons bedrijf. Met activiteiten in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld met onbetaalbare mogelijkheden voor iedereen.  

https://www.mastercard.nl/nl-nl.html