22 februari 2018 – Bijna een kwart (24%) van alle Europeanen verwacht wearables - zoals smartwatches, armbanden, sleutelringen of andere draagbare technologie - te gebruiken voor contactloze betalingen, blijkt uit cijfers van Mastercard.

De contactloze bestedingen met Mastercard en Maestro namen het afgelopen jaar met 145% toe. Het enorme succes van deze betaalwijze heeft veel Europeanen warm gemaakt voor nieuwe betaalmethoden. De publicatie van de cijfers valt samen met het experiment van betalen met wearables, aangekondigd door ABN AMRO. Naast de doorzettende groei zien we ook dat de obstakels voor contactloos betalen verdwijnen. Vooral de zorgen over fraude nemen snel af (-24%), waarbij Nederland (-41%), Spanje (-33%) en het Verenigd Koninkrijk (-31%) de grootste daling van fraudezorgen laten zien, wat het vertrouwen in contactloze betaaltechnologie illustreert.

Mastercard blijft samenwerken met retailers om de verwachtingen rond wearable betalingen waar te maken: het aantal Nederlandse winkels dat contactloos betalen accepteert is het afgelopen jaar met 38% gestegen. Mede hierdoor steeg het aantal contactloze betalingen in Nederland vorig jaar met 103%, terwijl het totale bedrag wat we contactloos afrekenden met 158% toenam. Inmiddels vindt Bijna 50% van alle winkelbetalingen in Nederland contactloos plaats.

Banken door heel Europa werken met Mastercard samen om de nieuwe vormen van contactloos betalen te faciliteren. ABN AMRO is een van de eerste banken die wereldwijde betalingen ondersteunen met een wearable die is gekoppeld aan een betaalrekening. Een eerste groep van 500 gebruikers uit verschillende leeftijdsgroepen gaat in een proefproject ervaren hoe het is om te betalen met een ring, sleutelring, horloge of armband. (Klik hier voor een video over deze pilot.)

“Europa loopt wereldwijd voorop met contactloos betalen en het succes van deze betaalwijze heeft geleid tot de vraag naar nog meer betaalgemak,” zegt Arjan Bol Country manager the Netherlands bij Mastercard. “Het vertrouwen van consumenten in contactloos betalen met bankpassen is groter dan ooit en het lijkt erop dat men nu klaar is om een stap verder te gaan, met contactloos betalen via wearables. Pilots zoals die nu in Nederland lopen bieden consumenten steeds meer gemak en vrijheid in de digitale economie.”

“De verwachtingen van de consument zijn helder en de technologie is er. Dat betekent dat de tijd gekomen is om omslachtige betaalmethoden te verruilen voor de snellere en makkelijkere betaalwijze met wearables,” zegt Yvonne Duits, Product Owner Payments bij ABN AMRO. “We willen het de consument graag zo simpel mogelijk maken en iedereen een betaalmethode bieden die aansluit bij zijn of haar wensen. Deze pilot getuigt daarvan.”

Paolo Battiston van Mastercard en Yvonne Duits van ABN AMRO zullen beiden aanwezig zijn op het Mobile World Congress in Barcelona, dat gehouden wordt van 26 februari tot en met 1 maart. Ze zijn te vinden op de stand van Mastercard in Hall 5, stand 5D61.

Dit bericht volgt op een recente aankondiging van Mastercard over een initiatief om betaalmethoden consistenter te maken door contactloos betalen de komende vijf jaar wereldwijd te standaardiseren.

Alle genoemde cijfers zijn afkomstig van Mastercard en Maestro en uit onderzoek onder 50.747 mensen, uitgevoerd door GCT Research in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, Spanje, Italië, Duitsland, Polen, Zweden en Nederland.

Op 19 februari 2018 telde Europa ruim 742.440.228 inwoners, volgens schattingen van de Verenigde Naties.
Isabelle Roels