Toename in gebruik van contactloze betaaltechnologie toont aan dat Europese consumenten graag kiezen voor een betrouwbaar gemak van nieuwe technologie

Amsterdam – 18 september 2018 – De populariteit van contactloze betaaltechnologie blijft stijgen. Dit is momenteel de breedst geaccepteerde vorm van elektronisch betalen in Europa. Nieuw onderzoek van Mastercard toont aan dat contactloos betalen in Europa enorm groeit. Het aantal contactloze transacties in de periode januari tot augustus dit jaar steeg met gemiddeld 97% ten opzichte van het aantal transacties in dezelfde periode vorig jaar. In meer dan 15 landen op het Europese continent, waaronder Denemarken, Kroatië, Griekenland, Hongarije, Nederland, Polen en Rusland, is meer dan de helft van alle winkeltransacties contactloos.

Nieuwe ontwikkelingen in Europa qua betaaltechnologieën zorgen ervoor dat landen constant hun regionale technologische infrastructuur kunnen ontwikkelen. Zodoende kan elk land op een meer geïntegreerde en efficiëntere wijze te werk gaan wat betreft het betalingsverkeer. Steeds meer consumenten vinden nu dat contactloze betaaltechnologie net zo veilig, of zelfs nog veiliger is, dan conventionele manieren van betalen. Contactloze betaaltechnologie speelt daardoor een steeds belangrijker rol in het dagelijks leven. In 2020 zullen alle betaalterminals in Europa geschikt zijn voor contactloos betalen.

Contactloos betalen in Nederland

Uit de meest recente gegevens blijkt ook dat consumenten in Nederland massaal overstappen op contactloze betaaltechnologie. Sinds juni 2018 is meer dan de helft (51%) van alle bankpasbetalingen in Nederland contactloos en ten opzichte van 2017 is er in ons land een toename van 77% in contactloze betalingen. Het gros van de Nederlanders betaalt met een Maestro pas en maar liefst 90% van alle bankpassen in Nederland zijn geschikt voor contactloos betalen, waarvan bijna de helft (49%) minimaal een keer per maand wordt gebruikt. Betaalvereniging Nederland onderstreept dit: “Consumenten hebben tot nu toe in 2018 al net zo vaak contactloos betaald als in heel 2017.”

“Contactloos betalen heeft een enorme vlucht genomen in Europa, waarbij Nederland in de voorhoede zit,” stelt Arjan Bol, Country Manager Mastercard Nederland. “Wat we over de hele linie zien, ongeacht de economische situatie of het ontwikkelingsniveau van elk afzonderlijk land, is dat consumenten overal gebruik maken van contactloze technologie. Naast snelheid, gemak en gebruikseenvoud kijken consumenten ook steeds meer naar de veiligheidsaspecten als het op betalen aankomt. De vastgestelde groei in contactloos betalen getuigt van een toename in het vertrouwen in contactloze technologie,” aldus Bol.
Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032