Mastercard versterkt leiderschapspositie als multi-rail betaalbedrijf met acquisitie van account-to-account betaaldivisie van Nets

7 augustus 2019 | Door Robbert Vreeburg
  • Acquisitie draagt bij aan strategie om enorme en snelgroeiende wereldwijde real-time betaalmogelijkheden te benutten
  • Draagt bij aan applicatie-, service- en betaalbehoeften van overheden, consumenten en bedrijven in kaart- en account-to-accountbetalingen
  • Versterkt Mastercard’s huidige mogelijkheden van bewezen technologie voor real-time en factuurbetalingenMastercard (NYSE: MA) maakt bekend dat het een overeenkomst is aangegaan voor de overname van een groot deel van de corporate services-divisie van Nets, een toonaangevend Europees PayTech-bedrijf. De acquisitie bedraagt €2,85 miljard, gelijk aan ongeveer $3.19 miljard.

De acquisitie omvat de zogenoemde ‘clearing en instant payment’ diensten en de e-facturatieoplossingen van de corporate services-divisie van Nets. De toevoeging van Nets’ technologie en teams versterkt Mastercard’s huidige mogelijkheden voor account-to-account (A2A) betalingen. Na de acquisitie zorgen de toonaangevende real-time betaalopties voor ongeëvenaarde mogelijkheden in drie kerngebieden:

    • Infrastructuur: als aanvulling op Mastercard’s huidige technologieën kan nu geleverd worden aan een nog uitgebreider klantenbestand. Dit door gebruik te maken van geavanceerde, sterk schaalbare, flexibele en eenvoudig te implementeren diensten.
    • Applicaties voor oplossingen voor eindgebruikers, zoals factuurbetalingen en open banking-oplossingen die met grotere snelheid en schaalbaarheid geleverd worden.
    • Waarde toevoegende services zoals data-analytics en fraudebescherming.“De wereldwijde mogelijkheid voor real-time betalingen is in stroomversnelling”, aldus Michael Miebach, chief product & innovation officer bij Mastercard. “Deze overeenkomst versterkt onze positie als one-stoppartner voor de betaalbehoeften van iedere bank, verkoper of overheidsorganisatie. De combinatie met bestaande Mastercard partners als Vocalink, Transfast en Transactis levert werkelijk onderscheidende real-time betaalmogelijkheden, -innovaties en -expertise.”

In de afgelopen jaren heeft Mastercard een sterke set aan mogelijkheden ontwikkeld en geacquireerd om aanzienlijke B2B, P2M en P2P-uitdagingen te adresseren. Gecombineerd met de huidige kaartrails biedt Mastercard zijn klanten een unieke en krachtige oplossing om betaalbehoeften van bedrijven, overheden en consumenten te ondersteunen in verschillende betaalstromen. Economieën profiteren door de verhoogde snelheid van geld, terwijl banken de mogelijkheid hebben om bedrijven en consumenten nieuwe, veilige en eenvoudige apps en services te bieden.

“We zijn een multi-rail betaalbedrijf. Deze overeenkomst onderstreept de kracht van onze strategie om het veranderende betaallandschap voor te blijven. Dit doen we door banken, bedrijven en consumenten essentiële keuzes te bieden”, vervolgt Miebach.

De acquisitie van het merendeel van Nets’ corporate service-divisie zorgt voor nog meer diepte en schaalbaalbaarheid in de Mastercard Send and Transfast-technologieën die crossborder betalingen aan bankrekeningen, mobiele wallets en kaarten leveren. Mastercard’s A2A-mogelijkheden en expertise breiden zich nu uit in Europa om deze mogelijkheden gelijk te trekken met het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Afrika. De overeenkomst complementeert bovendien de unieke technologische opties en partners die recent toegevoegd zijn aan Mastercard’s factuurbetalingsmogelijkheden via de acquisitie van Transactis.

Real-time betalingen bieden een slimmer en sneller alternatief voor traditionele ACH (Automated Clearing House), cash en cheques. Ze helpen banken bij de efficiëntieverbeteringen van hun services, bieden een betere gebruikerservaring en klantenservice, terwijl het ook de kosten voor het behandelen van uitzonderingsgevallen helpt verlagen. De acquisitie van de services van Nets is opnieuw een doelgerichte stap in de strategie van Mastercard en bouwt voort op recente samenwerkingen met P27 om real-time en batchbetalingen in Noord-Europa te leveren.

Nets’ corporate services-divisie opereert zowel beheerde diensten als softwarelicentiemodellen in verschillende Europese markten. De divisie beschikt bovendien over een gevestigde en succesvolle factuurbetalingsservice in Noorwegen en Denemarken, gestoeld op zijn regionale innovatieachtergrond, en een nieuwe Open Banking-oplossing voor banken, fintechs en andere betalingsverwerkers. De acquisitie door Mastercard ondersteunt en versterkt de business en brengt een innovatiefocus voor klanten in Noord-Europa.

“In de afgelopen jaren heeft Nets een sterk account-to-account betaalplatform met wereldwijde groeimogelijkheden gebouwd. Om het internationale groeipotentieel volledig te benutten, nog meer dan Nets’ huidige geografische bereikbaarheid, zijn mogelijkheden en middelen van een gevestigde wereldwijde speler nodig”, aldus Bo Nilsson, Group CEO of Nets. “Met zijn middelen en het wereldwijde bereik is Mastercard sterk gepositioneerd om de waarde van Nets’ account-to-account business volledig te benutten.”

De transactie, waarvan de verwachte afronding in het eerste half jaar van 2020 plaatsvindt, is onderworpen aan wettelijke toestemming en andere gebruikelijke voorwaarden. Mastercard verwacht de transactie tot 24 maanden na het sluiten van de deal volledig afgerond zal zijn, voornamelijk vanwege inkoopadministratie en kosten die gerelateerd zijn aan de integratie.

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032