Mastercard en Angaza werken samen aan innovatieve technologieoplossingen voor opkomende wereldmarkten

27 februari 2019 | Door Robbert Vreeburg

Betaaltechnologiebedrijf Mastercard heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Angaza, een marktleider in ‘last mile’ distributietechnologie. De twee technologiebedrijven werken samen voor een efficiënte digitale betalingsoplossing die verbeterde financiële toegankelijkheid verschaft aan mensen en organisaties in opkomende wereldmarkten. Dit moet helpen voorzien in betaalbare basisbehoeften zoals zonnepanelen en waterpompen.

Met behulp van Angaza’s pay-as-you-go (PAYG) ingebed in meet- en monitortechnologie en de digitale betalingsoplossingen en infrastructuur van Mastercard zoals QR-technologie, zorgt deze samenwerking voor toegankelijkheid in basisbehoeften. Hierdoor kunnen mensen ook toegang krijgen tot krediet- of traditionele bankdiensten. De samenwerking volgt na de succesvolle lancering van Mastercards’ eerste PAYG-interface voor applicatieprogrammering in Oeganda van afgelopen jaar. Hier werd QR-technologie gecombineerd met Internet of Things, om veiligere en efficiëntere betalingen mogelijk te maken.

Wereldwijd komen PAYG-businessmodellen op zodat mensen de mogelijkheid hebben om te betalen voor wat ze nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben. Angaza’s pay-as-you-go model zorgt dat producten als zonnepanelen, schone fornuizen en waterpompen tegen lagere kosten en een ruimere betalingstermijn verkocht kunnen worden.

Momenteel worden de meeste betalingen op het Angaza-platform via cash of mobiel geld uitgevoerd. Met de integratie van Mastercards’ API biedt de oplossing een nieuw niveau van betalingsflexibiliteit en betaalbaarheid. Daarnaast kan dit partnership ook andere financiële services en tools mogelijk maken. Door accurate registraties bij te houden van gemaakte betalingen is de gebruiker in staat om een verifieerbare digitale identiteit en traceerbare kredietgeschiedenis op te bouwen. Dit was voorheen onmogelijk om te creëren of bij te houden. Deze data geeft bedrijven en financiële dienstverleners de mogelijkheid om mensen in opkomende wereldmarkten betere toegang te geven tot financiële diensten.

“We zijn blij om met Angaza samen te werken en daarmee toegang en financiële inclusie te bieden aan mensen en organisaties wereldwijd. Dit partnership helpt klanten bij het overwinnen van hun hindernissen zoals de aanzienlijke cashuitgaven die nodig zijn om essentiële producten te kopen. Dit realiseren we door middel van microbetalingen die tegelijkertijd helpen bij het opbouwen van een kredietgeschiedenis. Internet of Things vervult een belangrijke rol in het bieden van veilige en toegankelijke digitale ecosystemen”, aldus Jorn Lambert, Executive Vice President, Digital Solutions bij Mastercard.

“Dit is een belangrijke samenwerking voor de ‘last-mile’ distributie-industrie, vanwege de brug tussen Angaza’s wereldwijde pay-as-you-go-oplossing en een toonaangevende leverancier in digitale betalingen”, aldus Angaza CEO Lesley Marincola. “De toevoeging van Mastercards’ QR-technologie aan het Angaza-platform zorgt dat distribiteurs van zonnepanelen en hun klanten impactvolle betalingen veilig en efficiënt verwerken, terwijl de deur geopend wordt naar bredere financiële inclusie.”

Tot nu toe helpt de technologie van Angaza meer dan vijf miljoen mensen in opkomende markten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië bij het kopen van meer dan één miljoen levensveranderende producten als zonnepanelen, schone fornuizen en waterpompen. Na een succesvolle pilot met de BOP Innovation Centre in Nigeria breiden Mastercard en Angaza het programma uit naar andere markten in Afrika en Latijns-Amerika om zoveel mogelijk mensen de juiste financiële (betaal)mogelijkheden te bieden.

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032