Romantische Nederlander beter voorbereid op Valentijnsdag dan rest van de wereld

14 februari 2019 | Door Robbert Vreeburg
  • Mastercard Love Index: gros van Nederlandse Valentijnsdagaankopen al op 11 februari
  • Wereldwijd worden de meeste geschenken pas op Valentijnsdag zelf gekocht
  • Romantische ervaringen als cadeau in trek: forse stijging van aantal transacties in restaurants en hotelbezoekenNederlanders bereiden zich steeds beter voor op Valentijnsdag. Waar in 2017 nog een derde van de Nederlanders (31 procent) pas op Valentijnsdag zelf iets kocht voor zijn of haar geliefde, werd in 2018 juist het grootste gedeelte (30 procent) van de Valentijnsgeschenken al drie dagen van tevoren gekocht. Dit blijkt uit de jaarlijkse Mastercard Love Index*, een analyse van aankopen rond Valentijnsdag over de afgelopen drie jaar. Daarmee bereidt de Nederlander zich duidelijk beter voor dan de rest van de wereld. Afgelopen jaar werd het merendeel (30 procent) van de wereldwijde Valentijnsaankopen namelijk pas op het moment suprême volbracht.

De steeds romantischere Nederlander gaf afgelopen jaar maar liefst een vijfde meer uit aan Valentijnscadeaus dan in 2016. Daarin wordt ook flink vertrouwd op online bezorgdiensten: het aantal onlineaankopen is bijna verdubbeld (+ 98 procent).

Minder sieraden, meer romantische ervaringen

Daarnaast lijken steeds meer Nederlanders op zoek te gaan naar een romantische ervaring. Hoewel de totale spenderingen in restaurants stabiel bleven, is het aantal restaurantbezoeken in de afgelopen drie jaar met een kwart (24 procent) gestegen. Het aantal hotelbezoeken is tussen 2016 en 2018 zelfs met 52 procent gestegen. Rond Valentijnsdag 2018 spendeerde de Nederlander 85 procent meer aan hotels dan twee jaar daarvoor.

De opmars van romantische belevenissen gaat niet ten koste van het traditionele bosje bloemen. Ondanks een daling van 5 procent in het aantal transacties sinds 2016, besteedde de Nederlander in 2018 nog steeds 11 procent meer aan bloemen rond Valentijnsdag. Daarentegen hoeven geliefden minder vaak te rekenen op sieraden van hun minnaar. Het aantal aankopen van sieraden rond Valentijnsdag is tussen 2016 en 2018 met 5 procent gedaald en in totaal werd hieraan een derde minder uitgegeven.

 

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032