Mastercard en SumUp geven een boost aan kleine bedrijven

25 juli 2019 | Door Robbert Vreeburg
  • In de komende vijf jaar zullen Mastercard en SumUp samen zorgen voor de acceptatie van digitale betalingen bij enkele miljoenen kleine en middelgrote bedrijven in heel Europa.
  • Deze samenwerking is een volgende grote stap in het terugdringen van contant geld. Tegelijkertijd wordt financiële inclusie voor kleine Europese bedrijven gestimuleerd, zodat zij kunnen toetreden tot de formele economie.
  • Door middel van betaalterminals speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van kleinere bedrijven, kunnen retailers en onafhankelijke ondernemers profiteren van de vele voordelen van kaartbetalingen.Mastercard en SumUp hebben vandaag bekend gemaakt dat zij de handen ineen slaan om de acceptatie van digitale betalingen bij locaties in 27 Europese landen te vergroten. In de komende vijf jaar zullen Mastercard en SumUp kaartacceptatie bieden aan enkele miljoenen micro-, kleine en middelgrote bedrijven (mkb’s) in heel Europa.

De samenwerking stelt micro-, kleine en middelgrote bedrijven in staat om digitale betalingen via SumUp kaartlezers, smartphones en wearables te accepteren. We leven in een wereld waarin consumenten keuze en gemak verwachten. Daarom is het van groot belang deze kleine bedrijven te helpen hun klanten beter van dienst te zijn, door het voor klanten mogelijk te maken op hun eigen gewenste manier te betalen.

Jason Lane, Executive Vice President, Market Development, Europe, zegt: “We zijn zeer verheugd te gaan samenwerken met SumUp, een innovatieve en toonaangevende speler in het aanbieden van betaalapparatuur voor het mkb. De omvang van deze samenwerking zal de acceptatie van elektronische betalingen in Europa aanzienlijk bevorderen. Micro-, kleine en middelgrote bedrijven vormen de ruggengraat van de Europese economie. Dit initiatief zal hen helpen hun klanten beter van dienst te zijn door verschillende betalingsmogelijkheden te bieden. Ik kijk er dan ook naar uit deze samenwerking in de toekomst verder uit te breiden.”

In een groot deel van Europa wordt een aanzienlijk deel van de betalingen gedaan met contant geld, vooral als het gaat om kleine betalingen aan kleine bedrijven. Echter blijft contant geld een inefficiënte en onveilige manier van betalen. De verborgen kosten van contant geld voor kleine bedrijven kunnen enorm zijn. Of het nu gaat om transportkosten, veiligheidsissues, onnauwkeurige tellingen, fraude of valse bankbiljetten; de acceptatie van contant geld brengt vele nadelen met zich mee. Mastercard en SumUp zetten zich in om kleine bedrijven te helpen deze uitdagingen aan te gaan en betalingen veiliger, eenvoudiger en gemakkelijker te maken door eenvoudige en effectieve betalingsoplossingen te bieden. Met SumUp’s innovatieve benadering van mobiele pinapparaten en Mastercard’s focus op de creatie van een omgeving waarin zulke oplossingen kunnen floreren, sluiten de twee bedrijven perfect op elkaar aan om dit te kunnen bewerkstelligen.

Het accepteren van digitale betalingen levert ook extra voordelen op. Zo is aangetoond dat hierdoor het aantal aankopen toeneemt, wat het bedrijfsresultaat ten goede komt. Uit data van SumUp blijkt dat kleine bedrijven tot 60% kunnen groeien door de acceptatie van kaartbetalingen. Onderzoek van Mastercard toont verder aan dat nieuwe acceptanten van kaartbetalingen gemiddeld een toename van hun gemiddelde transactiegrootte van 10-15% zien, omdat consumenten niet langer gebonden zijn aan het vaste bedrag in hun portemonnee. Voor kleine winkeleigenaren in afgelegen landelijke gebieden kan de acceptatie van kaartbetalingen daarnaast uitkomst bieden omdat toegang tot contant geld en geldautomaten schaars kan zijn. Bovendien geven digitale betalingen een boost aan de cashflow, waardoor geld tijdig kan worden gecrediteerd. Op deze manier zijn betalingen gegarandeerd en is het niet langer nodig achter onbetaalde facturen en bestaande schulden aan te gaan.

Marcel Schneider, CCO & EVP Europe at SumUp zegt hierover: “Er is een kaartacceptatiekloof zichtbaar die is ontstaan doordat kleinere bedrijven van oudsher niet goed worden bediend door traditionele betalingsproviders. 10% van de bevolking zou kaartbetalingen moeten kunnen accepteren, maar slechts ongeveer 1% doet dat. Met de samenwerking tussen SumUp en Mastercard wordt deze kloof gedicht.”

Met een betaalterminal van SumUp kunnen eigenaren van kleine bedrijven zich focussen op hun zakelijke ambities, ervan overtuigd dat ze een betalingsoplossing hebben die hun bedrijfsgroei ondersteunt.

Deze samenwerking toont de toewijding van Mastercard en SumUp om financiële inclusie mogelijk te maken voor miljoenen micro-ondernemers, waardoor zij toegang krijgen tot de formele economie.

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032