Meer dan de helft van de Europeanen overweegt om in de toekomst over te stappen naar een online bank

3 juni 2019 | Door Robbert Vreeburg

Meer dan de helft (54%) van de Europeanen overweegt om in de toekomst hun huidige traditionele bank te verruilen voor een online bank zonder bankkantoor. Dit blijkt uit onderzoek van betaaltechnologiebedrijf Mastercard in elf Europese landen, waaronder Nederland. Terwijl traditionele banken steeds meer digitale producten en diensten aanbieden, zegt 39% van de Europeanen bij hun huidige bank te blijven. Nederlanders zijn het meest trouw aan hun bank, maar liefst 58% is niet van plan van bank te veranderen. Millennials tussen de 18 en 29 jaar zijn het minst trouw aan hun bank, bijna tweederde (63%) overweegt om van bank te veranderen.

PSD2 onbekend, maar Europeanen staan open innovatie in financiële dienstverlening

In september 2019 wordt het PSD2 Open Banking Initiatief van kracht in Europa. Apps en andere diensten krijgen na persoonlijke goedkeuring toegang tot informatie van consumentenrekeningen. Maar liefst 85% van alle Europeanen is zich niet bewust van dit initiatief of weten er weinig over te vertellen. Wel staan de meeste ondervraagden open voor de nieuwe digitale diensten, mogelijk gemaakt door PSD2. 13% gebruikt al apps die financiën van verschillende bankrekeningen in een overzicht bijhoudt. En 43% wil graag een app gebruiken die op een centrale plek inzicht geeft in het saldo van al hun lopende- en spaarrekeningen. Meer dan een vijfde (22%) staat open voor een dienst die helpt om financiën te managen, uitgavepatronen te analyseren en een voorspelling te maken over toekomstige uitgaven.

Banken meest betrouwbare bron voor financiële dienstverlening

Banken worden gezien als de meest betrouwbare bron voor informatie over het managen van financiën. Maar liefst 70% van de Nederlanders ziet banken als hun go-to bron als ze informatie willen over het beheren van hun geld. Slechts een eenderde van de Nederlanders vraagt vrienden of familie om advies. De rest haalt hun informatie uit de media (17%), bij financieel adviseurs (19%) of via apps en social media (10%). Toch delen we niet zomaar onze bankgegevens met vrienden. Dat doet slechts 21% van de jongeren (18-29 jaar) en 10% van de ouderen (50-69 jaar).

Mastercard verdubbelt aantal samenwerkingen met online banken

Bijna alle Europeanen (meer dan 90%) zien samenwerkingen binnen de financiële sector als een voorwaarde voor innovatie. Waarbij driekwart van de ondervraagden (75%) Mastercard noemt als juiste partner voor digitale banken. Het betaaltechnologiebedrijf wordt in Europa gezien als betrouwbaar, beschikt over veilige technologie die gemakkelijk in gebruik is en staat bekend om vele innovatieve producten. Meer dan 60 online banken zonder fysiek bankkantoor werken in Europa samen met Mastercard. In Nederland zijn dat onder andere Bunq, Knab en Moneyou. Door deze samenwerking kunnen online banken gebruik maken technologische kennis, wereldwijde betaalinfrastructuur en een wereldwijd netwerk met toegang tot financiële instellingen. Mastercard werkt daarnaast intensief samen met banken als ING, Rabobank, ABN AMRO en de Volksbank om hun digitale oplossingen kracht bij te zetten.


“We zien dat Europeanen openstaan voor financiële diensten die hun bankzaken eenvoudiger en transparanter maken,” zegt Arjan Bol, Countrymanager Mastercard Nederland. “Omdat vertrouwen hierbij een succesfactor is, zijn banken bij uitstek de juiste aanbieder van dergelijke oplossingen aan hun klanten, omdat mensen hen als meest betrouwbare bron zien. Mastercard ondersteunt de digitale transformatie die plaatsvindt in de financiële sector. Onze nieuwe diensten zullen het voor banken en derde partijen gemakkelijker maken om samen te werken, waardoor open banking steeds meer realiteit gaat worden”.

Over de European Digital Banking Study

Als opvolging van een vergelijkbaar onderzoek uit 2017 werd deze nieuwe studie uitgevoerd door TNS Kantar in opdracht van Mastercard, met 11.014 ondervraagden in elf markten.

Bekijk de uitkomsten van het onderzoek in deze infographic.

 

 

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032