100 dagen tot Kerstmis: shoppen voor de feestdagen start al in september

16 september 2019 | Amsterdam | Door Robbert Vreeburg
  • Een op de tien Nederlanders doet aankopen voor de feestdagen al in september
  • Stijging in ‘ervaringen’ als cadeau zorgt voor vroeg inslaan
  • Black Friday ontwikkelt zich snel tot dé inkoopdag voor de decembermaandTerwijl de pepernoten alweer in de schappen liggen, is het vandaag nog maar 100 dagen tot Kerstmis. Meer dan één op de tien Nederlanders (11 procent) begint in september al met het shoppen voor de feestdagen. Onderzoek van Mastercard toont aan dat ruim een derde (38 procent) vroeg begint met het zoeken én inkopen van kerst- en sintcadeaus, om het perfecte cadeau te vinden en de kosten wat te spreiden. Nederlanders geven gemiddeld zo’n € 463,- uit aan cadeaus voor de feestdagen en shoppen het meest tussen 12 en 16 uur.

Ervaringen winnen aan populariteit

Uit het onderzoek blijkt dat het dit jaar populair is om ervaringen cadeau te doen. Zo staat bij bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) een weekendje weg of een vakantie op de verlanglijst voor de feestdagen, gevolgd door film- en theatertickets.  Andere populaire ‘ervaringscadeaus’ zijn concertkaartjes, een dagje naar de sauna en een diner bij een toprestaurant; cadeaus die vaak al maanden van tevoren geregeld moeten worden.

Black Friday en Cyber Monday

Door de opkomende populariteit van Black Friday (29 november) en Cyber Monday (2 december) wordt er ook in ons land elk jaar meer tijdens deze koopjesfestijnen ingeslagen. Die ontwikkeling gaat de afgelopen jaren heel snel. "Omdat Black Friday zo populair geworden is, we steeds vaker ervaringen cadeau doen en we steeds meer online winkelen, verandert de manier waarop we cadeaus inkopen voor de feestdagen," zegt Rose Beaumont, Senior Vice President Business Enablement and European Comms bij Mastercard. "Die trends in shopgedrag volgen wij nauwkeurig, om voortdurend te kunnen innoveren en online betaaltransacties zo gemakkelijk, veilig en snel als mogelijk te laten verlopen."

Onderstaande top 10 laat zien welke cadeaus op dit moment het meest op verlanglijstjes staan. Het valt op dat er veel cadeaus bij staan waarvan de gever zelf ook profiteert; bijna 20 procent van de Nederlanders zegt graag iets te kopen waar je samen wat aan hebt.

Populair op de verlanglijstjes

1)    Weekendje weg of vakantie
2)    Kleding
3)    Boeken
4)    Tablet
5)    Bioscoopbon
6)    Dagje naar de sauna
7)    De nieuwste telefoon
8)    Concertkaarten
9)    Sieraden
10)  Kaartjes voor voetbalwedstrijd

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032