Nederlanders dit jaar attenter met kerst

14 december 2020 | Amsterdam

De gemiddelde Nederlander steekt deze kerst meer tijd en moeite in cadeaus voor dierbaren. Daarnaast geeft 52% aan deze kerst attenter te zullen zijn. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van betaaltechnologiebedrijf Mastercard. Hoewel er door 45% van de shoppers na een uitdagend jaar minder zal worden uitgegeven deze kerst, zegt twee vijfde (39%) wel meer persoonlijke aandacht te gaan geven aan cadeaus. Maar liefst 71% van de Nederlanders geeft aan dat het jaar 2020 hen heeft helpen herinneren wat belangrijk is in het leven.  

Nederlanders denken ook anders na over waar ze dit jaar winkelen. Een ruime meerderheid (55%) kiest de winkel heel bewust uit. Zo winkelt precies de helft lokaal als een manier om de lokale gemeenschap te ondersteunen. Een derde (33%) geeft aan cadeaubonnen te kopen bij lokale kleine bedrijven, 51% koopt hun boodschappen voor kerst bij een plaatselijke winkel en 37% bestelt een kerstdiner bij een lokale ondernemer in de buurt.

Zelfgemaakte cadeaus (32%), ervaringsgeschenken om samen tijd door te brengen (29%) en gepersonaliseerde fotoboeken of ingelijste foto’s (22%) staan bovenaan de lijst met meest persoonlijke geschenken voor 2020, gevolgd door wellnessgeschenken (20%) en zelfgeschreven gedichten of verhalen (20%).

De top 10 van persoonlijke geschenken die Nederlanders dit jaar van plan zijn te geven bestaat uit:

  1. Zelfgemaakte cadeaus (32%)
  2. Ervaringsgeschenken om samen tijd door te brengen (29%)
  3. Gepersonaliseerde fotoboeken of ingelijste foto’s (22%)
  4. Wellnessgeschenken (20%)
  5. Zelfgeschreven gedicht of verhaal (20%)
  6. Gepersonaliseerde decoraties (19%)
  7. Een schilderij of illustratie (13%)
  8. Matchende kleding (11%)
  9. Handgemaakte kaarsen (10%)
  10. Zelfgemaakte bordspellen (9%)

“Voor velen van ons zal Kerstmis er dit jaar ongetwijfeld heel anders uitzien. De feestdagen zijn altijd al een groot winkelmoment geweest, maar aangezien 2020 een uitdagende tijd voor iedereen is, is het hartverwarmend om te zien dat mensen in heel Europa meer tijd en persoonlijke aandacht besteden aan hun kerstcadeaus”, aldus Mark Barnett, President Mastercard Europe. “Kleine bedrijven vormen de ruggengraat van de Europese economie, dus lokaal winkelen deze kerst zal een groot verschil maken. Niet alleen voor het heropbouwen van de lokale gemeenschap, maar ook voor de economie als geheel.”

Onafhankelijk onderzoeksbureau Fly Research ondervroeg in november 2020 16.000 volwassenen in 15 landen.