Mastercard introduceert True Name™ betaalkaart die naamswijziging mogelijk maakt voor transgender- en non-binaire personen

9 juli 2020 | Amsterdam | Door Robbert Vreeburg

Vandaag kondigt Mastercard aan zich in te zetten om de True Name™-kaart in 2020 in Europa te introduceren, zodat mensen hun ware identiteit kunnen laten weergeven op hun betaalkaarten. Voor veel mensen over de hele wereld weerspiegelt de identiteit die hun kaarten weergeven niet wie ze werkelijk zijn. Vooral voor de transgender- en non-binaire gemeenschappen kan de naam op hun kaart dienen als een bron van gevoeligheid en schaamte. Om deze naam op de kaart aan te passen, volgt er momenteel een lange en moeizame juridische procedure. True Name™ van Mastercard is ontworpen om daar verandering in te brengen, waardoor de winkelervaring van mensen wordt verbeterd door hen in staat te stellen hun voorkeursnaam op hun kaart weer te geven.

Na een succesvolle lancering in de VS in 2019, streeft Mastercard ernaar tegen het einde van dit jaar de True Name™-kaart in zoveel mogelijk landen in Europa beschikbaar te stellen. Daarom roepen zij de industrie op dit initiatief te steunen en zo sterkere bondgenoten voor de LGBTQ+-gemeenschap te worden.

True Name™ van Mastercard heeft geen aanvullende nalevingsvereisten bovenop de bestaande creditcardprogramma’s - waardoor implementatie met Mastercard eenvoudig is. Toegankelijkheid en keuzemogelijkheden zijn van cruciaal belang voor de transgender- en non-binaire gemeenschappen. Bijna een derde (32%) van de personen die identiteitsbewijzen hebben getoond met een naam of geslacht die niet overeenkwam met hun uiterlijk, meldde negatieve ervaringen. Ze werden bijvoorbeeld lastiggevallen, hen werd diensten geweigerd en/of werden ze aangevallen. Daarom kiezen veel transgender of non-binaire personen ervoor om af te zien van de kosten, complexiteit en angst die gepaard gaan met officiële naam- en geslachtsveranderingen. Tot nu toe is deze vorm van discriminatie doorgevoerd in hun kaarten en betalingssystemen.

"Onze namen definiëren ons, en voor miljoenen in de LGBTQ+-gemeenschap stelt hun betaalkaart hen momenteel niet in staat zichzelf te zijn”, aldus Mark Barnett, President van Mastercard Europa. “Als bondgenoten van de LGBTQ+-gemeenschap, hebben we de kans om echte verandering teweeg te brengen die helpt dit probleem aan te pakken. We dringen er bij onze partners op aan met ons mee te doen om de True Name™-kaart mogelijk te maken in landen in heel Europa, zodat we het voor de transgender en non-binaire gemeenschappnen gemakkelijker maken hun ware identiteit veilig, eenvoudig en met trots te gebruiken. We zijn voornemens hierover in gesprek te gaan met banken in heel Europa.”

Clémence Zamora-Cruz, woordvoerder van Inter-LGBT, reageert op deze stap: “Inter-LGBT verwelkomt alle acties die het ware geslacht en de voornaam van transgender en non-binaire personen erkennen. Dit initiatief ondersteunt het verzoek van transgenders: de erkenning van hun ware geslacht en naam, waarbij zelfbeschikking voorop staat. De visie van Mastercard is in lijn met de aanbeveling van Defenseur des Droits [een Frans concept], dat sinds 2016 banken oproept zich aan te passen en rekening te houden met voornamen. Onder de 10 aanbevelingen (vrijgegeven op 26 juni 2020) om de rechten van transpersonen te doen gelden, wordt aanbevolen de identiteit van transpersonen te respecteren door ermee in te stemmen hun voornaam, geslacht en geslachtsmarkering te wijzigen. De Europese besluitvormers moeten zich laten inspireren door dit initiatief om de verandering van de voornaam van transgenders mogelijk te maken. Op basis van zelfbeschikking en door middel van een eenvoudige administratieve procedure, zoals vastgelegd in resolutie 2048 van de Raad van Europa.”

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032