Toonaangevende financiële bedrijven werken samen met Mastercard aan sterker beveiligd Open Banking-ecosysteem

2 juli 2020 | Door Robbert Vreeburg

Vanaf vandaag gaan ook de toonaangevende financiële bedrijven Aion, DiPocket en Modulr gebruikmaken van Mastercard Open Banking Protect. Met deze dienst worden financiële organisaties die miljoenen klantaccounts beheren beter beschermd tegen aangetaste of ongeautoriseerde third party providers (TPP’s). De Protect-oplossing is een essentieel onderdeel van het Open Banking Solutions™ portfolio van betaaltechnologiebedrijf Mastercard, met toepassingen en diensten die het Open Banking-ecosysteem in heel Europa ondersteunen en beschermen.

De PSD2-wetgeving in Europa biedt TPP’s, bij goedkeuring van de klant, toegang tot betaalrekeningen om nieuwe producten en diensten aan te bieden. Recent Open Banking onderzoek van Mastercard toont aan dat de grootste zorg van Europese financiële instellingen het risico op fraude is[1]. Daarom is het belangrijk dat banken verzoeken van onbekende TPP’s snel kunnen verifiëren en dat stabiele systemen waarschuwingssignalen van mogelijke fraude vroegtijdig opsporen.

Mastercard Open Banking Protect is ontworpen om fraude bij Open Banking beter te kunnen bestrijden en het vertrouwen van banken bij het goedkeuren van verzoeken van derden te vergroten. Het biedt twee belangrijke diensten:

  • Licentie- en certificaatvalidaties: snelle verificatie van TPP-certificering en registratiestatus van alle relevante omgevingen;
  • Fraudeopsporing: gebruikt gegevens op netwerkniveau van een bepaalde TPP om trends en gedragsveranderingen in reguliere activiteiten op te sporen en mogelijke frauduleuze verzoeken af te breken.

 

De nieuwste gebruikers van de dienst vertegenwoordigen verschillende toepassingen in financiële diensten. Aion is een digitale bank die aangedreven wordt door AI, DiPocket is een technologieleverancier van betalingen met wearables en Modulr biedt een toonaangevend digitaal betalingsplatform voor bedrijven. Al deze bedrijven werken samen met Mastercard via Open Banking Protect om fraude beter te identificeren en hun bedrijf en klanten beter te beschermen tegen ongeautoriseerde TTP’s.

“Hoewel het Open Banking-ecosysteem veel momentum heeft, blijven banken, TPP’s en gebruikers bezorgd over mogelijke fraudemogelijkheden en beveiligingsissues. We gebruiken onze expertise in het beheren en ondersteunen van wereldwijde bank- en betalingssystemen om met Mastercard Open Banking Solutions te zorgen voor goede beveiliging binnen het Open Banking-ecosysteem. Met Protect helpen we banken en TPP’s hun beveiligingsfuncties te verbeteren” aldus Jim Wadsworth, SVP, Open Banking bij Mastercard. “Samenwerking is essentieel bij het bouwen van een weerbare Open Bankingmarkt. We zijn dan ook blij met Aion, DiPocket en Modulr als onze nieuwste partners, en blijven werken aan het creëren van een nog veiliger systeem voor alle deelnemers.[2]

Cyrus Wadia, Payments Strategy Director bij Modulr zegt: “In ons streven om kwetsbaarheden voor fraude zoveel mogelijk te verwijderen, werken we graag samen met Mastercard om onze efficiënte, veilige en toegankelijke betalingsdienst een impuls te geven. Daardoor kunnen onze klanten het meest uit Open Banking halen.”

Fedele Di Maggio, CEO DiPocket zegt: “Investeren in fraudepreventie is ongelooflijk belangrijk om te zorgen dat we het Open Banking-ecosysteem beschermen ten behoeve van onze klanten. Met Open Banking Protect doen we dat door een service te bieden die niet alleen betaalbaar en transparant is, maar ook veilig en beschermd.”

 - Einde bericht -


1 Mastercard open banking onderzoek “Het waarmaken van de open banking beloften” onder meer dan 40 financiële instellingen in heel Europa, uitgevoerd door Ovum 2019.

2 Mastercard Open Banking tracker, Q1 2020

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032