Sterke stijging van virtuele ervaringen en online shoppen in tijden van lockdown

18 mei 2020 | Amsterdam | Door Robbert Vreeburg
  • Nederlanders leren zichzelf online nieuwe vaardigheden aan
  • Boeken, puzzels en bordspellen meest populaire onlineaankopen

De huidige intelligente lockdown heeft gezorgd voor een sterke toename van virtuele ervaringen en online shoppen. Maar liefst twee op de vijf Nederlanders geven aan meer online te shoppen dan ooit. Dit blijkt uit onderzoek van betaaltechnologiebedrijf Mastercard onder 1000 Nederlandse consumenten. Er zijn vooral pieken in virtuele ervaringen als tv- en filmabonnementen en onlinefitnesslessen, maar Nederlanders maken ook tijd vrij voor onlinecursussen in deze periode.

Het onderzoek toont aan dat een op de vijf (21%) Nederlanders meer tijd spendeert aan virtuele ervaringen dan vlak voor de lockdown. Zes op de tien (59%) besteden meer tijd aan onlineabonnementen voor films en tv, zoals Netflix, Amazon Prime Video en Disney+. 18% neemt deel aan onlinefitnesslessen terwijl een vergelijkbaar percentage (19%) videogames speelt. Nederlanders blijven in deze tijd verbonden met hun sociale omgeving: twee derde (67 procent) neemt deel aan video calls met familie, vrienden en collega’s.


Nederlanders leren zichzelf online nieuwe vaardigheden aan
Nederlanders gebruiken deze periode binnenshuis ook om nieuwe vaardigheden aan te leren. 14% van de Nederlanders gebruikt deze periode om een nieuwe taal te leren. Hoewel kappers en haarsalons deze week weer zijn opengegaan, heeft 8% hier niet op gewacht. Zij hebben online geleerd om haren te knippen. 7% heeft online tijd geïnvesteerd om te leren tekenen, een muziekinstrument te spelen of te filmen, en 5% is gaan leren coderen.


Boeken, puzzels en bordspellen populair in Nederland
Bijna twee op de vijf (38%) Nederlanders gevent aan vaker online te shoppen, wat ook resulteerde in toenemende populariteit voor specifieke producten. Boeken zijn onder Nederlanders het meest populair in de intelligente lockdown. Een kwart (24%) geeft aan teruggegrepen te hebben naar boeken, gevolgd door puzzels (17%) en bordspellen (15%). Dit terwijl de aandacht in de rest van Europa naast boeken (32%) vooral uitgaat naar kookgerei (22%) en haarverf (19%).


Ook blijven Nederlanders in deze tijd denken aan goede doelen: 30% heeft in de afgelopen periode online gedoneerd aan een goed doel. 9% stelt dit zelfs voor de eerste keer gedaan te hebben.

Consument blijft loyaal aan favoriete winkel
Meer dan de helft van de online shoppers (52%) geeft aan loyaal te blijven aan de virtuele tegenhangers van hun favoriete winkels. Wel geeft een ruime meerderheid (82%) aan verschillende websites te bezoeken voor de beste deals. Twee derde (67%) zegt dat prijs de belangrijkste onlineshopvoorwaarde is, tegenover een derde (32%) die juist snelheid verkiest. Zes op de tien (59%) geven aan dat de term ‘windowshoppers’ nog steeds relevant voor hen blijft als het gaat om het maken van onlinewensenlijstjes zonder alles daadwerkelijk te kopen.


“We passen ons allemaal aan de nieuwe manier van leven aan, en daar komt logischerwijs ook meer online shoppen bij kijken. Dit gaat niet alleen op voor basisbenodigdheden, maar ook voor virtuele ervaringen zoals bijvoorbeeld films en onlinefitnessklassen”, stelt Jan-Willem van der Schoot, country manager Mastercard Nederland. “Toegang tot een digitale economie is nu belangrijker dan ooit en daarom blijven we werken aan een eenvoudige en veilige shopervaring voor iedereen. Of het nu gaat om basisbenodigdheden of virtuele ervaringen.”


e-commerce intelligente lockdown- Einde bericht -

 

Over het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van Mastercard in 15 Europese landen uitgevoerd door Fly Research. De onderzoeksperiode was van 4 tot 11 mei 2020 en het is uitgevoerd onder 12.500 respondenten. In Nederland deden 1000 respondenten mee.

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032