Lockdownliefde: Een op de drie Nederlanders besteedt meer aandacht aan Valentijnsdag

11 februari 2021 | Amsterdam | Door Robbert Vreeburg
Virtuele dates en relaties nemen vlucht

Amsterdam, 11 februari 2021 – De lockdown en avondklok zijn in Nederland geen reden om Valentijnsdag over te slaan. Integendeel, meer dan een derde van de Nederlanders (35%) stopt juist dit jaar extra aandacht in de feestdag van de liefde. Dit blijkt uit de Mastercard Love Index, een jaarlijks onderzoek van het betaaltechnologiebedrijf rondom Valentijnsdag. Een groot deel van de Nederlanders (39%) geeft aan dit jaar extra speciaal te willen maken. Deze trend is ook in de rest van Europa te zien, waar maar liefst 45% zegt hun partner dit jaar meer aandacht te geven dan gebruikelijk. Het vinden van nieuwe liefde gebeurt op grote schaal online. Zo is een vijfde van de Nederlanders het afgelopen jaar op virtuele date geweest en heeft 21% een anderhalvemeterdate gehad.

Thuis uit eten of een wandeling in het park
Een derde van de Nederlanders (34%) is van plan om deze zondag uitgebreid te koken om hun partner in het zonnetje te zetten. Een kwart (26%) geeft aan een diner af te halen of te bestellen terwijl een vijfde kiest voor een wandeling in het park (21%) of door de stad (19%) om Valentijnsdag te vieren. Zo’n 30% van de Nederlanders geeft bovendien aan meer uit te geven aan Valentijnsdag dan vorig jaar. Cadeautjes worden met name online (40%) of lokaal (44%) gekocht.

Lockdownliefde: een vijfde Nederlanders op virtuele date geweest
Niet alleen deze Valentijnsdag, maar ook het afgelopen jaar zag de liefde er anders uit dan normaal. Vanwege de lockdown in een groot deel van het jaar vond 17% van de Nederlanders hierdoor een relatie online. Een op de vijf (18%) geeft aan zich aangemeld te hebben voor een online datingsite en nog eens 17% heeft een virtuele date gehad via bijvoorbeeld Zoom of Facetime. Ruim een op de vijf (21%) heeft een anderhalvemeterdate gehad, zoals een wandeling.

Nederlanders zijn Valentijnsdag flink meer gaan waarderen in het afgelopen decennium. Volgens een analyse van kaarttransacties worden in Nederland 36 keer meer cadeaus gekocht dan 10 jaar geleden, terwijl in de rest van Europa 7 keer meer cadeaus worden aanschaft. De romantische Nederlander geeft bovendien bijna 8 keer meer uit in vergelijking met 10 jaar geleden, tegen 6,5 keer in de rest van Europa.

Top 10: Activiteiten van Nederlanders op Valentijnsdag 2021

  1. Een romantisch thuisgemaakt diner 34%
  2. Een romantische afhaalmaaltijd 26%
  3. Een wandeling in het park 21%
  4. Een wandeling door de stad 19%
  5. Een filmmarathon 16%
  6. Een spelletjesavond 15%
  7. Een spa-dag thuis 11%
  8. Een thuispicknick 7%
  9. Een picknick buiten 4%
  10. Een virtuele cocktailcursus 4%
Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032

Mediacontacten

Mark van Gemeren, Mastercard Press Office