Online shop- en kookgedrag Nederlanders flink veranderd tijdens de coronapandemie

22 maart 2021 | Door Robbert Vreeburg
  • Meer dan een kwart van de Nederlanders deed afgelopen jaar voor het eerst online boodschappen
  • Helft van de Nederlanders experimenteerde meer met koken, 42% kookt gezonder

Amsterdam, 22 maart 2021 – Tijdens de coronapandemie is zowel de manier waarop mensen boodschappen doen als de manier waarop zij koken enorm veranderd. Zo deed ruim een kwart van de Nederlandse consumenten (27%) het afgelopen jaar voor het eerst boodschappen online, blijkt uit onderzoek van betaaltechnologiebedrijf Mastercard. Ook heeft de pandemie ervoor gezorgd dat Nederlanders anders zijn gaan koken. Meer dan de helft (52%) zegt in het afgelopen jaar meer geëxperimenteerd te hebben met koken, terwijl 42% aangeeft gezonder te koken.

 Online boodschappen

Niet alleen het aantal consumenten dat online boodschappen doet is toegenomen. Uit het onderzoek van Mastercard blijkt verder dat bijna een derde van de Nederlanders (31%) online meer uitgeeft dan ze in een fysieke supermarkt zouden doen. Een derde (32%) van de Nederlanders geeft aan ook na de lockdown boodschappen online te blijven doen. Toch spreekt ruim drie kwart van de consumenten (77%) nog steeds de voorkeur uit voor de fysieke supermarkt.

Koken met Netflix, stamppot als favoriet gerecht

Niet alleen het shopgedrag, ook het kookgedrag van de Nederlander is flink veranderd tijdens de coronapandemie. Meer dan de helft (52%) zegt in het afgelopen jaar meer geëxperimenteerd te hebben met koken, bijvoorbeeld door andere recepten uit te proberen. Velen geven aan dat ze hierdoor niet alleen beter zijn gaan koken (45%), maar ook gezonder (42%). Bijna vier op de tien (38%) raakt daarbij geïnspireerd door TV of streaming services. Tijdens de lockdown speelt ook comfortfood een prominente rol in de keuken, waarbij de Nederlander stamppot bovenaan de lijst zet van favoriete comfortfood.

Thuisdiners en virtuele etentjes

Een andere lockdown kooktrend was het organiseren van een thuisdiner. Vier op de tien Nederlanders (40%) organiseerde thuis etentjes voor vrienden of familie, wanneer dit veilig was om te doen. Een op de vijf (19%) Nederlanders organiseerde zelfs een virtueel diner. Daarbij valt op dat de Nederlander etentjes thuis extra romantisch maakt: naast kookgerei behoren kaarsen en lichtdimmers tot de top drie in kook-gerelateerde consumentenuitgaven.

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032

Mediacontacten

Mark van Gemeren, Mastercard Press Office