Nederland is het eerste land waar je overal in het openbaar vervoer contactloos kunt betalen

7 juni 2023 | Door Judith Stolwijk
  • In- en uitchecken met een betaalpas, creditcard óf een mobiel is in heel Nederland mogelijk. Het is de eerste van nieuwe betaalvormen die worden ingevoerd onder de naam OVpay, door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink;
  • Technologie en infrastructuur geïmplementeerd in samenwerking met Mastercard.

 

Amsterdam, 7 juni - Nederland heeft de implementatie van in- en uitchecken met de betaalpas of creditcard, ook op een mobiel, in het hele land voltooid. Het is de eerste van nieuwe betaalvormen die worden ingevoerd onder de naam OVpay. Bij alle vervoerders door het land - in treinen, bussen, metro's en trams - wordt OVpay inmiddels geaccepteerd. Het open-loop-systeem maakt het voor de miljoenen gebruikers van het openbaar vervoer in Nederland nog makkelijker om door het hele land te reizen én veilig te betalen.

Open-loop-betaaloplossingen voor het openbaar vervoer worden al geaccepteerd in grootstedelijke gebieden over de hele wereld, waaronder Londen, New York City, Sydney en Milaan, maar zijn nog nooit op zo’n grote schaal in het hele land geïntroduceerd.

Rol van Mastercard

Mastercard heeft een essentiële rol gespeeld bij de lancering van OVpay, door samen te werken met de gezamenlijke openbaar vervoerbedrijven en Translink. Samen ondersteunden zij lokale banken bij de implementatie van regels voor de verwerking van de transacties in het openbaar vervoer. Mastercard zorgde ervoor dat de noodzakelijke software-updates en componenten werden geïnstalleerd om de innovaties van OVpay in het hele land te implementeren.

"We zijn meer dan trots dat we Nederland hebben ondersteund om als eerste land ter wereld het inchecken met een pinpas en creditcard in het openbaar vervoer landelijk beschikbaar te maken. Met deze implementatie maken we het openbaar vervoer toegankelijker voor een breder publiek", zegt Jan-Willlem van der Schoot, Country Manager van Mastercard Nederland.

"We zagen dat veel mensen tegen drempels aanliepen als ze het openbaar vervoer wilden nemen. Vanaf nu hoef je niet meer apart kaartjes te kopen of je trein te missen omdat het saldo op je OV-kaart te laag is. Dit is een geweldige teamprestatie geweest. Zoveel mensen hebben er de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Het is heel mooi om te zien hoe onze inspanningen en die van onze partners dit mogelijk hebben gemaakt."

Wat is OVpay?

OVpay leidt tot een vereenvoudiging van betalen en zorgt ervoor dat reizigers beter in het openbaar vervoer kunnen navigeren. In Nederland gaat het om miljoenen gebruikers van het openbaar vervoer, plus de bezoekers aan Nederland. Naast de mogelijkheid om te betalen met een debet- en creditcard, kunnen reizigers ook betalen met een smartphone of smartwatch waarop de kaart wordt geüpload.  

Met OVpay zijn kaartjes of OV-passen niet meer nodig, met uitzondering van degenen die een abonnement hebben. Deze verbeterde openbaar vervoersdienst komt zowel de dagelijkse reiziger als de toerist ten goede omdat het de efficiëntie verhoogt en helpt om congestie te verminderen.

Judith Stolwijk, Manager External Communications, Mastercard NL

Mediacontacten

Judith Stolwijk, Mastercard NL

Over Mastercard

Mastercard is een wereldwijd betaaltechnologiebedrijf. Het is onze missie om een inclusieve digitale economie te creëren waar iedereen, waar dan ook, profijt van heeft. Dit doet Mastercard door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Door middel van veilige data en netwerken, samenwerkingen en passie, helpen onze innovaties en oplossingen individuen, financiële instellingen, overheden en bedrijven bij het realiseren van hun doelen. Ons Decency Quotient vormt het vertrekpunt voor onze cultuur en alles wat we doen binnen en buiten ons bedrijf. Met activiteiten in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld met onbetaalbare mogelijkheden voor iedereen.  

https://www.mastercard.nl/nl-nl.html