Positief najaar voor horecaondernemers: verwachte uitgavenstijging van 8,5% in restaurants

14 november 2023 | Door Judith Stolwijk
  • Naar verwachting gaan mensen in november en december 8,5% meer uitgeven in restaurants dan vorig jaar.
  • Consumenten keren daarnaast terug naar fysieke winkels: een toename van 2,5% winkelaankopen ten opzichte van vorig jaar.
  • Ook gaan Nederlanders tijdens de feestmaand goed gekleed en verzorgd met een verwachte uitgavestijging aan kleding (+7,9% YoY) en sieraden (+6.1% YoY).
  • Verwacht wordt dat er 6,9% meer wordt uitgegeven aan boodschappen dan vorig jaar.

 

14 november, 2023, Amsterdam - Een mooi vooruitzicht voor de horecasector in Nederland in aanloop naar de feestdagen (1 november tot 24 december). In deze periode wordt verwacht dat uitgaven in cafés en restaurants met 8,5% zullen stijgen ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit data van Mastercard SpendingPulseTM. Mastercard SpendingPulse meet alle uitgaven in winkels en online retail, inclusief contante betalingen, en is niet gecorrigeerd voor inflatie. De verwachte groei in de Nederlandse horecasector toont aanhoudende consumentenveerkracht aan, na een periode die voor veel consumenten financieel uitdagend was.

“Deze laatste SpendingPulse-forecast toont optimisme onder Nederlandse consumenten. We hebben nog steeds te maken met inflatie, hoge huren en hypotheken en een onzekere economische omgeving. Maar het goede nieuws voor winkeliers en de horecasector is dat mensen nog steeds graag cadeaus kopen, zich mooi maken en uit eten gaan,” aldus Natalia Lechmanova, senior economist, Europe bij het Mastercard Economics Institute.

Belangrijke trends in 2023

  • Volgens de forecast gaat vooral de restaurantsector goede maanden tegemoet in aanloop naar de feestdagen, met een verwachte uitgavenstijging van 8,5% ten opzichte van vorig jaar.
  • Niet alleen buitenshuis geven Nederlandse consumenten meer uit aan eten en drinken; ook de supermarktuitgaven stijgen naar verwacht met 6,9%. Het lijkt er dus op dat Nederlanders niet bezuinigen ondanks de gestegen prijzen.
  • Naast de grote groei in online aankopen, zoeken consumenten dit jaar vaker de winkelstraat op dan vorig jaar. Met een toename van 2,5% van fysieke aankopen, combineren consumenten veelal het online winkelen met fysieke winkels.
  • Kleding en sieraden staan hoog op de verlanglijstjes dit jaar; deze sectoren verwachten een groei van 7,9% voor kleding en 6,1% voor sieraden ten opzichte van 2022. Ook scoort deze sector goed voor cadeaus.
Judith Stolwijk, Manager External Communications, Mastercard NL

Mediacontacten

Judith Stolwijk, Mastercard

Over Mastercard

Mastercard is een wereldwijd betaaltechnologiebedrijf. Het is onze missie om een inclusieve digitale economie te creëren waar iedereen, waar dan ook, profijt van heeft. Dit doet Mastercard door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Door middel van veilige data en netwerken, samenwerkingen en passie, helpen onze innovaties en oplossingen individuen, financiële instellingen, overheden en bedrijven bij het realiseren van hun doelen. Ons Decency Quotient vormt het vertrekpunt voor onze cultuur en alles wat we doen binnen en buiten ons bedrijf. Met activiteiten in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld met onbetaalbare mogelijkheden voor iedereen.  

https://www.mastercard.nl/nl-nl.html