bunq eerste Europese bank die AI inzet voor open banking met Mastercard

De samenwerking tussen bunq en Mastercard biedt klanten een compleet overzicht van al hun verschillende bankrekeningen en verbetert daarmee de mogelijkheden voor het beheren van hun persoonlijke financiën. Tegelijkertijd bevordert het open banking in Europa. Open banking maakt het mogelijk om data van verschillende partijen op een veilige manier te integreren.

bunq en Mastercard
Amsterdam, 4 juni [Money 20/20 Europe] – bunq, de op één na grootste neobank in Europa, is een samenwerking aangegaan met Mastercard om haar 12,5 miljoen gebruikers in heel Europa een compleet overzicht van hun financiën te bieden. Het Open Banking-platform van Mastercard maakt dit mogelijk door gebruikers toe te staan rekeningen van verschillende banken toe te voegen aan hun bunq app.

Dankzij deze integratie krijgen bunq gebruikers nu inzicht in hun uitgaven van al hun bankrekeningen direct in de bunq app. Hierdoor kunnen ze nog beter budgetteren en vooruitplannen. Om de gebruikerservaring nog verder te verbeteren, bundelt bunq's AI-geldassistent, Finn, de inzichten en verrijkt deze met de transactiegegevens vanuit meerdere bankenrekeningen. Gebruikers kunnen Finn bijvoorbeeld vragen om een compleet overzicht van hun reisuitgaven van het afgelopen jaar. De AI-geldassistent zal dan alle reis gerelateerde transacties ophalen van zowel bunq als andere banken. Hiermee wordt bunq de eerste bank in Europa die AI inzet voor dit soort voordelen van open banking.

Door de mogelijkheden die open banking biedt, heeft bunq de betrokkenheid van gebruikers sterk zien toenemen: bijna 40% van de ondervraagde gebruikers meldde binnen twee weken na de lancering een aanzienlijke toename in het gebruik van de app. Nu steeds meer mensen in Europa de voorkeur geven aan meer dan één bankrekening, maken de nieuwe functies het beheren van meerdere bankrekeningen een stuk eenvoudiger en bevorderen ze open banking onder bunq's gebruikers in heel Europa. 

Onze gebruikers leven een leven zonder grenzen en combineren zonder moeite privé, werk en reizen”, zegt Bianca Zwart, Chief of Staff bij bunq. “We hebben de bunq app ontworpen om deze manier van leven te ondersteunen en door deze samenwerking gaat dat nu nog een stap verder. Door Mastercard Open Banking te combineren met bunq's wereldwijd AI-platform, zijn de mogelijkheden om de gebruikerservaring van onze klanten te verbeteren eindeloos.”

We zijn blij dat we een vooruitstrevende neobank als bunq kunnen ondersteunen. Zij laten namelijk zien hoe meerdere voordelen van open banking en AI kunnen zorgen voor een uitstekende gebruikerservaring. De samenwerking is een mooi voorbeeld van ons innovatieve platform met bereik in heel Europa en het benadrukt de mogelijkheden voor verdere groei op ons wereldwijde Open Banking-netwerk", aldus Bart Willaert, EVP, International Open Banking, Mastercard. 

Open banking-functies voor bunq-gebruikers zijn nu beschikbaar in Nederland, Frankrijk en Duitsland en groeien in heel Europa. bunq en Mastercard kondigden de samenwerking aan tijdens de toonaangevende Europese editie van Money 20/20 in Amsterdam.

Judith Stolwijk, Manager External Communications, Mastercard NL

Mediacontacten

Rune Kallehauge, Mastercard Open Banking
Stasia Maltseva, bunq

Over bunq

bunq werd in 2012 opgericht door serie-ondernemer Ali Niknam en heeft de Europese banksector blijvend veranderd. Door de gebruiker centraal te stellen en een product te ontwikkelen dat geworteld is in zijn wensen en behoeften, is bunq al snel uitgegroeid tot de op één na grootste neobank in de EU. bunq bedient digitale nomaden in de hele Europese Economische Ruimte en maakt het leven gemakkelijk voor locatie-onafhankelijke personen en bedrijven, te beginnen met de manier waarop ze geld beheren: hoe ze uitgeven, sparen, budgetteren en investeren. 

bunq was de eerste bank die een Europese bankvergunning kreeg in meer dan 35 jaar, haalde de grootste serie A ronde ooit binnen voor een Europese fintech (€193 miljoen) en was de eerste neobank in de EU die structurele winstgevendheid bereikte aan het einde van 2022. Op haar missie om de eerste wereldwijde neobank voor digitale nomaden op te bouwen, kondigde bunq in april 2023 aan de Amerikaanse markt te willen betreden door een bankvergunning aan te vragen. 

Meer informatie https://www.bunq.com

Over Mastercard

Mastercard is een wereldwijd betaaltechnologiebedrijf. Het is onze missie om een inclusieve digitale economie te creëren waar iedereen, waar dan ook, profijt van heeft. Dit doet Mastercard door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Door middel van veilige data en netwerken, samenwerkingen en passie, helpen onze innovaties en oplossingen individuen, financiële instellingen, overheden en bedrijven bij het realiseren van hun doelen. Ons Decency Quotient vormt het vertrekpunt voor onze cultuur en alles wat we doen binnen en buiten ons bedrijf. Met activiteiten in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld met onbetaalbare mogelijkheden voor iedereen.  

https://www.mastercard.nl/nl-nl.html