Betaalkaarten makkelijker te onderscheiden voor mensen met een visuele beperking  

ING en Mastercard introduceren een creditcard met unieke hoekige inkeping

Amsterdam, 04 maart 2024

Creditcard met hoekige inkeping en debitcard met ronde inkeping

ING en Mastercard introduceren Touch Card: een creditcard met een nieuwe, hoekige inkeping. Die is voelbaar anders dan de ronde kaartinkeping die ING in 2020 introduceerde. Deze aanpassing helpt klanten met een visuele beperking onderscheid te maken tussen verschillende betaalkaarten. Betaalpassen houden de ronde inkeping, creditcards krijgen vanaf vandaag een hoekige inkeping. In Nederland is ING de eerste bank die dit aanbiedt. Mastercard streeft met deze introductie naar een wereldwijde standaard.

Touch Card is ontworpen om tijdens het betalen de onafhankelijkheid te vergroten voor mensen met een visuele beperking. In Nederland hebben 300.000 mensen een visuele beperking. Mastercards Touch Card is internationaal uitgebreid getest en goedgekeurd.

De Oogvereniging in Nederland is blij met deze ontwikkeling. Door de nieuwe inkeping is snel duidelijk wat het goede pasje is en hoe hij bij  een pin- of betaalautomaat gebruikt moet worden. De Oogvereniging streeft naar een samenleving waarin mensen die slechtziend of blind zijn zelfstandig kunnen meedoen. De Touch Card brengt ons weer een stapje dichter bij dit doel”, zegt Monique Verboeket, projectleider digitale toegankelijkheid en betalingsverkeer bij de Oogvereniging.

Guido Bosch, Head of Private Individuals bij ING Nederland, voegt daaraan toe:We vinden het belangrijk dat onze dienstverlening toegankelijk is voor iedereen, dus ook voor klanten met een visuele beperking. Een klein hoekje uit onze creditcard dat anders is dan de ronde inkeping in onze betaalpas, maakt een groot verschil. Deze toepassing past in ons streven om toegankelijkheid steeds verder te verbeteren.”

Jan-Willem van der Schoot, Country Manager Mastercard Nederland: Financiële inclusie en toegankelijkheid zijn voor ons een essentieel onderdeel in alles wat we doen. We zijn daarom trots dat we deze nieuwe wereldwijde standaard in betaalkaarten samen met ING in Nederland introduceren.”

Uitrol start vandaag
Vanaf vandaag ontvangen nieuwe en bestaande particuliere en zakelijke klanten van ING een creditcard met hoekige inkeping, als ze een nieuwe creditcard aanvragen. Gefaseerd zullen alle klanten van ING een creditcard met hoekige inkeping ontvangen. Ze hoeven daar zelf niets voor te doen.

Toegankelijk bankieren
ING biedt verschillende diensten zodat klanten met een beperking hun bankzaken zo goed mogelijk kunnen doen. Klanten met een visuele beperking kunnen de Mobiel Bankieren app volledige bedienen met behulp van een schermlezer die informatie op een scherm, in een app, of op een website, voorleest. Ook is het sinds dit jaar op Android toestellen mogelijk een mobiele betaling vooraf te controleren, doordat het bedrag kan worden voorgelezen.

Spoken word-audiopersbericht
Voor deze introductie werken ING en Mastercard samen met spoken word-artiest Elten Kiene, die eerder verhalen vertelde voor mensen met een gehoorbeperking. Kiene maakt met een spoken word-audiopersbericht het nieuws op een creatieve manier ook meer toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Deze unieke vertaling van een persbericht naar een spoken word-audioversie is de eerste in zijn soort.

Beluister hieronder of via deze link het spoken word-audiopersbericht.

Judith Stolwijk, Manager External Communications, Mastercard NL

Mediacontacten

Madelon van der Hof, Media Relations ING Nederland
Mastercard Nederland

Over ING

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese basis die bancaire diensten aanbiedt via haar werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 60.000 werknemers van ING bieden diensten op het gebied van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in circa 40 landen.

De aandelen ING Groep staan genoteerd aan de beurs van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), de beurs van Brussel en aan de New York Stock Exchange (ADR’s: ING US, ING.N).

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de bedrijfsstrategie van ING. Dit blijkt uit ING’s vooraanstaande positie in referentielijsten voor de sector van Sustainalytics en MSCI en onze positie op de A-lijst van het Carbon Disclosure Project. Het aandeel ING is ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en MVO-indices van aanbieders als STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In januari 2021 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 83 ('sterk') van S&P Global Ratings.

Voor meer informatie en (rechtenvrij) beeld- en videomateriaal kunt u terecht op nieuws.ing.nl of volg ons op X: @INGnl_nieuws.

Over Mastercard

Mastercard is een wereldwijd betaaltechnologiebedrijf. Het is onze missie om een inclusieve digitale economie te creëren waar iedereen, waar dan ook, profijt van heeft. Dit doet Mastercard door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Door middel van veilige data en netwerken, samenwerkingen en passie, helpen onze innovaties en oplossingen individuen, financiële instellingen, overheden en bedrijven bij het realiseren van hun doelen. Ons Decency Quotient vormt het vertrekpunt voor onze cultuur en alles wat we doen binnen en buiten ons bedrijf. Met activiteiten in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld met onbetaalbare mogelijkheden voor iedereen.  

https://www.mastercard.nl/nl-nl.html